Wil jij jezelf en je kinderen beter begrijpen na een verliessituatie? Vanaf vandaag ga ik je iedere woensdag vertellen en laten zien, wat jij kan doen na het overlijden van een dierbaar persoon. Als je merkt dat de sfeer in huis om te snijden is. Dat er weinig ruimte meer is voor communicatie, jij er verdrietig van wordt en dat je niet weet hoe dit te doorbreken? Dat je, door het overlijden van Opa, Oma, zusje of broertje, maar ook na het overlijden van een vriendinnetje uit de klas, duidelijk ziet dat je kind  signalen afgeeft waar jij niet mee om weet te gaan? Zich terug trekt in zichzelf of juist heel druk wordt en letterlijk om aandacht schreeuwt. En dat alles wat je zegt verkeerd wordt begrepen…  Zou jij het op zo’n moment  fijn vinden als je wist dat er een manier bestond om te weten te komen wat er in je kind omgaat?

 Voor wie?

 

De  dingen die ik je ga vertellen kun je  gebruiken in de  (na)zorg  met kinderen, maar ook met volwassenen en bejaarden die een dierbare hebben verloren. Voor jezelf als je kanker hebt / gehad, of een andere (chronische) ziekte waar je nooit meer van af komt, of dat je hebt gehoord dat je uitbehandeld bent en op jezelf wordt teruggeworpen… Wat ga je doen? Hoe ga je het aanpakken. De opdrachten die ik je ga geven kunnen je ook helpen als je net gescheiden bent, of door omstandigheden moest verhuizen, of geen werk meer hebt!

Ik praat er liever niet over…

Allemaal momenten in een mensen- leven waarin we het moeilijk vinden erover te praten. Maar toch wil je er graag over praten. Hoe ga je het zeggen, welke woorden ga je gebruiken. Want je bent  bang dat je de verkeerde dingen zegt.  Dus praat je er maar niet meer over. Terwijl je dat wel graag zou willen. Dan besluit je het er maar niet meer over te hebben. En toch maak je je zorgen. Kinderen voelen dit aan en slaan dicht of worden onhandelbaar want ze kunnen je niet meer bereiken omdat jij je afsluit! Dus wat ga je dan doen?

 

 Ga tekenen!

Dan is het moment daar om je te verdiepen in de beeld – taal van een tekening….Door middel van het maken van een  tekening kun je een opening maken. Hiermee maak je het voor iedereen in je gezin makkelijker om zich te uiten. Voor je kinderen is dat heel belangrijk. Dus ga tekenen, of schilderen en geef het voorbeeld aan je kinderen. Zij gaan vanzelf meedoen.

Gezellig maken…

Leg potloden en papier op tafel, zorg dat het er uitnodigend uitziet. Als je kinderen thuiskomen van school, drink dan thee aan de keukentafel, zodat ze jouw half-afgemaakte tekening zien liggen, dan willen zij vast ook gaan tekenen. Geef ze een simpele opdracht en verbaas je over het eindresultaat! Maar dwing ze niet. Hou het luchtig. Het kan wel dagen duren voordat je kind besluit te gaan tekenen, geef hem / haar die ruimte.

Want je weet:  een beeld zegt meer dan 1000 woorden…

Vervolgens kun je met de tekening in gesprek gaan. Ik weet zeker dat je verbaasd zult staan over de informatie die dat oplevert. Geloof vooral niet alles wat ik zeg, maar ga het zelf ervaren!!!  Wordt je er blij van vergeet je even je zorgen en hoe voel je je daarna?  Hoe reageert je kind of je oude moeder?  Laat je verrassen, maar verwacht in eerste instantie niks. Doe het rustig aan en geef zelf het voorbeeld. Ik richt me hiermee in het bijzonder op ouders en leerkrachten, maar ook mantelzorgers. Want alle oefeningen die ik geef zijn voor kinderen van 4 tot 104 jaar oud…

____________________________________________________________________

Hier komt de eerste opdracht (A), met daarna de uitleg hoe je deze tekening kunt lezen!

Van chaos naar rust;

1) Teken (zonder passer) een cirkel uit de hand en blijf net zo lang over de cirkelrand lopen tot dat jij vind dat het genoeg is en stevig aan voelt.

2)  Gooi in deze ‘put’ alles wat je niet wilt, waar je boos of verdrietig over bent, angstig of bang voor bent, maar ook al je mislukkingen, leugens en afgunst ( vertaal deze begrippen naar de leeftijd) Hier mag je alles door elkaar schudden en krassen  tot er een grote massa ontstaat, waarin je niets meer kan herkennen.

3) Om de buitenkant van de cirkel teken je nu stralen van liefde, warmte blijheid en licht positieve energie in alle kleuren die jij  mooi vind.

Uitleg: Weet dat de chaos die je binnen voelt er IS, maar dat jij het niet BENT. Want je buitenwereld is er om je te steunen. En daar kan jij zo instappen als je wilt…

Vragen: Stel open vragen (dus geen vragen die ze alleen met ja of nee kunnen beantwoorden) Wees nieuwsgierig: Wil je mij vertellen wat je allemaal  in je put hebt gegooid? Mag ik dat weten? Of hou je het liever geheim?  En de stralen die je eromheen hebt gezet/ Hoe was het om die te maken? Werd je er blij van of voelde je iets anders. Vertel eens over de kleuren die je gebruikt hebt…

*In een van de volgende Blogs geef ik uitleg over kleurgebruik. Dit is vooral van kracht als je merkt dat er steeds met dezelfde kleur wordt gewerkt. Kijk uit want het kan ook zijn dat er geen andere kleuren in de kleurdoos zaten.

OEFENING TWEE (B):

Het zelfde als oefening 1 , maar dan omgekeerd. Zie hieronder de Voorbeelden: Succes! TIP; probeer ernaast te zitten als er getekend word zodat je de lichaamsenergie kunt meten. Succes!

 

 

 

 

 

 

 

Waarom tekenen zo belangrijk is bij verlies…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *