Verdriet kan je leven gaan beheersen…Zo erg zelfs, dat je de mooie kanten van het leven niet meer ziet! Je begrijpt niet dat het leven gewoon doorgaat. Dat mensen zich druk maken over de kassarol die vervangen moet worden als je je boodschappen af wilt rekenen en haast hebt; dat er nog mensen zijn die plezier hebben en kunnen lachen!

Ken jij het gevoel? Heb jij je ook ooit zo gevoeld nadat je iets hebt meegemaakt dat je helemaal onderuit haalde? Kwam het door een scheiding, een ziekte, ontslag, door het overlijden van een dierbare? Of ben je weggepest op je werk en voelde je je vreselijk alleen? Ook al is het onderwerp van het verdriet steeds een andere, het gevoel is hetzelfde! Kortom, je leven staat even stil!

Ik heb het zelf een paar weken geleden weer meegemaakt. Diagnose reuma! Die sloeg bij mij in als een bom. Ineens verschenen er allerlei scenario’s in mijn hoofd. Dat ik niet meer zou kunnen tekenen of schilderen, dat mensen medelijden met me zouden krijgen of erger nog dat ze niet meer met mij om wilden gaan omdat ik zo’n ziekte had! Dat ik mijn aanstaande kleinkind niet op zou kunnen tillen, dat ik uiteindelijk in een rolstoel terecht zou komen en dat ik eenzaam en alleen weg zou kwijnen tot de dood erop volgt…

Wat gebeurt er nu met je als je dit leest?  Vind je mij overdrijven? Denk je bij jezelf wat een Drama Queen…  ja dat denk ik nu ook, als ik het zo schrijf! Maar het gebeurt zelfs mij, ik die toch al jaren een praktijk heeft om mensen te helpen om met deze gedachten af te rekenen!

Hoe kun je nu een andere draai aan je leven geven, als jou iets ergs overkomt?      Ik geloof in de kracht en de waarde van creativiteit. Want creativiteit is meer dan knutselen en artistiek bezig zijn. Het is de routine doorbreken en open staan voor nieuwe dingen. Je oren spitsen en je ogen open houden. Want ik denk dat creativiteit nodig is om oplossingen te bedenken voor de kleine en grote problemen van elke dag! Wij noemen dat ook INSPIRATIE!

Stoppen met piekeren!  Stop met het herhalen van de zin: ‘waarom moet mij dit overkomen’. Of:’ Ik zie geen oplossing’. ‘Ik had zo graag gewild dat.’.. Ja , maar dat is niet zo, dus je moet het anders aan gaan pakken, want

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren…

Niemand kan me helpen”, is ook zo’n zin die ik vaak hoor. Vraag je dan om hulp? Ben jij bereid je te laten helpen? Of hou je graag vast aan het verleden en heb je geen zin om je te richten op de toekomst, met alle mogelijkheden van dien. OK, tuurlijk is het leven niet meer zoals voor die ziekte, voor dat verlies van je vader, je partner, of je kind maar het hoort wel bij jouw leven. ( lees mijn blog over de dood)

Ik werk met de wet van aantrekking. Een boek geschreven door Esther en Jerry Hicks. En ik heb ervaren in mijn leven dat als je ergens om vraagt, dat het je gegeven wordt.

Maar eerst gaat het om de juiste mindset. Ben jij bereid om het verdriet/ verleden toen je alles nog kon en vol vertrouwen de toekomst tegemoet zag, los te laten. Want je zit er niet aan vast. Jij bent de regisseur van je eigen leven. Jij bepaalt! Iedere dag opnieuw. Neem je je verlies voortdurend met je mee, of kun je het daar laten waar het gebeurd is. Om je eigen leven weer opnieuw vorm te gaan geven, met de kennis van wat je nu weet.

Alle ervaringen die jij in het verleden hebt gehad, maken je tot de persoon die je nu bent. en zeg nou eerlijk als je erover nadenkt hebben deze ervaringen je vast wel iets moois gebracht. Misschien wel nieuwe vriendschappen,  ander werk of andere waardevolle dingen. Denk er maar eens over na, want

Achter iedere traan van verdriet  schuilt de glimlach van een herinnering…

Daarom is het goed om je ervaringen te delen met anderen. Het delen van je zorgen of je verhaal vertellen is goed voor de verwerking van jezelf maar ook goed voor anderen, die zich misschien weer herkennen in jouw verhaal, of hier kracht uit kunnen putten.. Ik weet dat het moeilijk is om je kwetsbaar op te stellen. Maar doe het. Kies iemand uit die je vertrouwt en weet dat jouw verhaal bij hem of haar blijft. (zoals ik nu aan jou heb gedaan, ha ha) vraag ze vervolgens wat zij zouden doen in jouw situatie en bedank ze voor hun tijd! Weet dat je er niet alleen voor staat! Mensen willen je graag helpen! Ik ook.

 

 

Iedere laatste zondag van de maand geef ik een inspiratie middag, om dit met elkaar te delen. Maar we gaan ook schilderen en tekenen!  Kom je ook? Zondag 25 maart  van 14.00 tot 17.00 uur. Geef je wel even op via mijn website pagina. Tot ziens, Rita.

Creativiteit  gaan we delen! 

 

 

 

 

Hoe jij een andere draai aan je leven kunt geven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *